Reklama
 
Blog | Karel Vondrák

Pohádka o KSČ(M), ing. VK a paní Bobo

To, že paní Bobo dlouhodobě stojí na straně barikády společně s panem inženýrem VK, je známá záležitost (pracovala jako jeho poradkyně, ing. VK ji podpořil v boji o Bobovizi aj.) Celkově paní Bobo zastává světonázor ladící sluchu pana inženýra. Její kandidatura je možná výsledkem hry, která ve svém důsledku přinese sladký úspěch KSČ(M), spřízněnému ing VK, ale samozřejmě zejména samotné paní Bobo.

Tak tedy: Taktiku KSČ(M) a využití paní Bobo k získání politického vlivu této strany nikdo nezakrývá. Motivace a přínos pro KSČ(M) jsou tedy zřejmé. Jenže snad ještě více tímto zdánlivým úletem vydělá paní Bobo. Není to hloupá dáma. Ví, že uspět ve volbě nemůže. Ale kdo říká, že její politická kariéra končí touto volbou? Tato žena je schopná velikých politických překvapení, která ale mají vždy svou promyšlenou vnitřní logiku sloužící jejím zájmům. Navíc je schopná ustát i enormní tlak veřejného mínění s vědomím, že po čase se na vše zapomíná. Koneckonců touto taktikou se bývalá funkcionářka SSM a redaktorka dostala již do Evropského parlamentu, což jistě není zanedbatelná politická funkce. Svou kandidaturou za KSČ(M) (proč tato strana? – účel přece světí prostředky) se dostává opět do podvědomí lidí jako veřejně činná, vysoce postavená osoba. Předpokládaný neúspěch bude brzy zapomenut a zůstane jen paní Bobo: jeden z možných kandidátů na úřad prezidenta. To ji otevírá pozici ke hře ve vysoké české politice. Jistě si paní Bobo dobře spočítala komu svou neúspěšnou kandidaturou ublíží. Že to nebude ing VK je více než zřejmé. Chyba v kalkulu by nastala pouze za předpokladu, že Zelení a socialisté přistoupí na podmínky KSČ(M). Jenže, kdo neriskuje, nevyhrává. Navíc pravděpodobnost takového vývoje je určitě menší a paní Bobo by ani za takových okolností neztratila pozice na výsluní mediálního zájmu.

Pravděpodobné tedy je, že ze strany ing. VK (který rovněž není hloupý a již několikrát nám veřejně oznámil, že umí počítat) a jeho modrých učedníků může paní Bobo následně očekávat za tento manévr nejednu mocnou výpomoc při upevňování svých politických pozic a dosahování svých příštích cílů. Možná, že za pět let bude ing. VK s radostí předávat žezlo právě paní Bobo. Kdyby to šlo, Machiavelli by paní Bobo za její schopnosti poplácal po zádech. Otázka je, jestli by jí to stačilo.

Reklama